Overzicht
Martin de Jong
Leeftijd: 59
Woonplaats: Zwolle
Functie: Productiemedewerker
Werkplan

Je moet met de stroom meedrijven

Langdurige, fijne relaties, daar draait het om. Zowel met klanten als met uitzendkrachten. We hebben bij Werkplan veel uitzendkrachten op contract, die op die manier heel lang met ons verbonden blijven. Zo ook Martin van Ek, onze topuitzendkracht uit Zwolle.

"Hoe ik bij Werkplan terecht gekomen ben? Nou, eigenlijk via via. Op een verjaardag vertelde iemand eens over het Surveillantenbureau en dat vond ik wel interessant klinken”. Jarenlang werkte Martin als graficus en ordermanager bij het Ministerie van Defensie, CPD Emmen. Later PlantijnCasparie en de ThiemeGrafiMediagroep Het leek een baan voor het leven, maar nadat het bedrijf geprivatiseerd werd en een paar jaar later failliet ging, stond Martin ineens op straat. “Alles was plotseling weg. Er was niet eens een sociaal plan. Ik ben toen een opleiding Management gaan volgen, omdat ik meteen al wist dat ik in de krimpende grafische sector niet meer zo makkelijk aan het werk zou kunnen komen".

Spoedklusjes en Sparta

De studie werd afgerond en Martin keek ondertussen rond naar geschikte banen. “Bij het Surveillantenbureau kon ik eigenlijk meteen beginnen. En dat was ook nog eens hartstikke leuk om te doen. Op het Cibap en het Carolus Clusius onder andere. Echt schitterend. Het is natuurlijk maar heel fragmentarisch, af en toe wat uurtjes werk, maar ik moest roeien met de riemen die ik had”. Na verloop van tijd werd Martin steeds vaker benaderd om spoedklusjes te doen en ook kwam er een baan bij Sparta om de hoek kijken. “Ik kreeg het aanbod om drie jaar lang van vrijdag tot en met zondag in Apeldoorn te werken, in de showroom van Sparta. Die kans kon ik natuurlijk niet laten schieten”.

Salestrainingen

Voor Sparta promootte en verkocht Martin fietsen en stond hij op verschillende beurzen. “Ik kreeg salestrainingen, leerde tactieken om zo snel mogelijk het initiatief te nemen in gesprekken en deze een bepaalde richting op te sturen. Erg interessant”. Maar met drie werkdagen in de week en af en toe wat surveilleerwerk was Martin er natuurlijk nog niet. “Gelukkig kwam BMA toen ineens uit de lucht vallen. Daar ben ik ook via Werkplan naar binnen gerold. Dat was helemaal mooi. Gewoon hier in de stad. Nog eens wat anders dan op vrijdag een uur in de file staan”.

Een leuke verrassing

Een tijdlang kon Martin fulltime aan de slag bij BMA. Producent van bureaustoelen, gevestigd in Zwolle. “Ik draaide mee in de productie, op verschillende afdelingen”. Inmiddels is de productietak van BMA naar Zweden verhuisd en hield het voor Martin ook op. “Dat heb je nou eenmaal met uitzendwerk, het is heel flexibel. Gelukkig hadden ze bij Werkplan een leuke verrassing voor mij: ze zochten iemand die op de koopavond en zaterdag in hun filiaal de boel draaiende wilde houden. Of ik dat niet wilde doen? Nou, dat leek me zeker wel wat. Werkplan is een geweldig, persoonlijk uitzendbureau. Daar wilde ik wel onderdeel van uitmaken”.

Contact met mensen

Van flexibele uitzendkracht veranderde Martin zo in een vaste medewerker van het uitzendbureau. Hij doet administratieve werkzaamheden en houdt intakes met mensen die liever ná werktijd op zoek gaan naar een (nieuwe) baan. “Ik word bij allerlei facetten van het uitzendwerk betrokken. Heel erg leerzaam. Met name het contact met mensen die over de vloer komen en gesprekken met hen voeren, vind ik leuk. Je doet er veel mensenkennis van op.” Naast de uren op het uitzendbureau, doet Martin nog steeds hier en daar klusjes op flexibele basis. Onder andere bij een horecagelegenheid in Zwolle.

Van magazijnen tot showrooms

“Vroeger dacht ik nog wel eens, als ik nou uitzendkracht was, dan maakte ik tenminste eens een keer wat anders mee. Dat is zeker wel een mooie bijkomstigheid gebleken.Daarnaast heb ik in de loop der tijd allemaal verschillende collega’s ontmoet, nieuwe dingen geleerd en ben ik op de meest uiteenlopende plekken geweest. Waar ik allemaal wel niet gewerkt heb voor Werkplan.. van drukkerijen tot magazijnen, van showrooms tot productiehallen, van Den Haag tot Meppel en van Apeldoorn tot Leeuwarden. En het grappige is dat je op een gegeven moment eerdere collega’s opnieuw gaat tegenkomen”.

Meedrijven met de stroom

Martin is een echte ambassadeur van het uitzendwerk én van Werkplan dus. Zijn tip aan andere werkenden en werkzoekenden? “Je kunt beter met de stroom meedrijven dan er tegenin zwemmen. Dat doe ik ook. De wereld is zo enorm veranderd. Ik probeer mee te gaan met de ontwikkelingen en een beetje out of the box te denken. Kijk wat en waar het me allemaal gebracht heeft!”

Article image