Overzicht
Elly Schwering
Leeftijd: 60
Woonplaats: Meppel
Functie: Surveillant
Surveillantenbureau

Alertheid blijft geboden, je kunt niet even indutten

Elly Schwering (59) stond in haar woonplaats Meppel aan de wieg van Speel-o-theek De Boemerang, vorig jaar verkozen tot de beste van Nederland. Daar is ze met recht trots op. Als gastvrije en vriendelijke horecadame werkte Elly jarenlang in theaterrestaurant Het Schellinkje van schouwburg Ogterop. En ze is een onderwijssurveillant van het eerste uur: maatschappelijk betrokken, betrouwbaar, flexibel, initiatiefrijk en inspirerend. Wij van het Surveillantenbureau zijn er gek op! “Of ik destijds heb gesolliciteerd? Nee, ik ben gevraagd.”

H et surveillantenwerk past heel goed bij mijn leeftijd. Je ontmoet bovendien heel veel verschillende mensen en bent nuttig bezig. Ik werk graag met jeugd. Surveilleren is voor mij niet echt inspannend.

Maar tijdens examens kweek je wel het nodige zitvlees, toch?

Dat is zeker waar. Uren zitten is best pittig, maar daar stel ik me vooraf op in. Geen probleem.

Heb je trouwens goede ogen en oren?

Ja, dat moet wel bij dit werk. Er kan tijdens examens en toetsen natuurlijk altijd iets gebeuren. Alertheid blijft geboden, je kunt niet even indutten.

Beschouw je surveilleren als een vak?

Absoluut. Inlevingsvermogen is héél belangrijk. Mis je dat, dan kun je er beter niet aan beginnen. Niet zelden zijn leerlingen super gespannen. Die spanning probeer ik weg te nemen, soms met een dropje. Ja, in m’n tas zitten altijd dropjes. En zakdoekjes.

Zakdoekjes?

Niet voor tranen, hoor. Soms heb je leerlingen met een snotneus. Dat gesnif en gesnotter is storend voor anderen. Dan kom ik in actie met mijn zakdoekjes. Die doen wonderen.

Wanneer kom je nog meer corrigerend in actie?

Als leerlingen hinderlijk heen en weer wiebelen op de stoel of steeds met een balpen klikken.

Ben je een strenge surveillant?

Wat is streng. Corrigeren doe ik op een strakke, duidelijke manier. Je moet rust uitstralen.Tijdens een examen ‘onzichtbaar’ aanwezig zijn, dat is het beste. Ik streef net als de leerlingen hetzelfde doel na: Een goed eindresultaat!

Dat klinkt ambitieus...

Dat ben ik ook zeker. Ik heb verantwoordelijkheidsgevoel, ben stressbestendig en in een coördinerende rol hou ik van krachtig handelen. Korte klappen. Mits ik de vrijheid krijg, neem ik graag de leiding. Ik ben een échte Leeuw...  

Ben jezelf wel eens betrokken geweest bij een calamiteit?

Ja, een VWO-leerling had bij het eindexamen Grieks een spiekbriefje in zijn woordenboek geplakt. Hij werd tijdens het examen betrapt, maar ik voelde me toch schuldig omdat ik het briefje bij de controle niet had opgemerkt.

Hoe is de samenwerking met de scholen?

Die is prima. Het Surveillantenbureau maakt met de scholen duidelijke afspraken. Met die protocollen kom je heel ver. Iedereen weet wat van hem of haar wordt verwacht. Bij examens blijven de scholen overigens altijd eindverantwoordelijk. Als surveillanten zijn wij ondersteunend. Het is dankbaar werk.

Wat is de kracht van het Surveillantenbureau?

Goede dienstverlening. Waarmaken wat je beloofd en doen wat je zegt. Ik werk met een vaste groep. Prettige collega’s. Je weet wat je aan elkaar hebt, en dat bevalt.

Article image